Myönnetyistä sertifikaateista voi kysyä sähköpostilla.
Toimitusehtomme
1. Yleistä
Näitä Sertifiointipalveluiden toimitusehtoja (Jäljempänä "Toimitusehdot") sovelletaan SF Sertifiointi Oy:n (jäljempänä "SF Sertifiointi" tai "Sertifioija") yrityksille tai yhteisöille (jäljempänä "Asiakas") toimittamiin arviointi- ja sertifiointipalveluihin.
Tämä dokumentti määrittelee SF Sertifioinnin menetelmän sekä toimitusehdot koskien johtamisjärjestelmien arviointia ja sertifiointia. Tässä tarkoitettujen Sertifiointipalvelujen kaupalliset ehdot määritetään Sertifioijan erillisessä tarjous- tai sopimusdokumentaatiossa.
SF Sertifioinnin Sertifiointimenetelmä noudattaa kansainvälistä standardia ISO/IEC 17021-1 (jäljempänä "Standardi").
Tehdessään sopimuksen johtamisjärjestelmän sertifioinnista SF Sertifioinnin kanssa Asiakas sitoutuu noudattamaan näissä Toimitusehdoissa kuvatun sertifiointimenetelmän velvoitteita.
Sertifiointi toimii todisteena siitä, että Asiakkaan johtamisjärjestelmän on havaittu vastaavan sitä koskevan standardin vaatimuksia ja että Asiakkaan organisaation on havaittu olevan kykenevä toimimaan sen mukaisesti.
Standardin mukaisesti sertifiointiarviointi suoritetaan kahdessa vaiheessa, jotka kuvataan näissä Toimitusehdoissa.
Sertifioija pidättää oikeuden muuttaa näitä Toimitusehtoja ilman ennakkoilmoitusta. Ajantasaiset Toimitusehdot ovat nähtävänä Sertifioijan kotisivustolla www.sf-sertifiointi.fi.
Sertifikaatti antaa luotettavan yleiskuvan Asiakkaan johtamisjärjestelmästä, mutta sen pohjana oleva arviointi on otospohjainen tarkastelu. Arviointi ja sertifiointi eivät siis kata Asiakkaan toimintaa sataprosenttisesti, eivätkä ne takaa minkään yksittäisen asian turvallisuutta tai sen lain- tai vaatimustenmukaisuutta.
Asiakkaan vastuulla on soveltaa johtamisjärjestelmäänsä omassa toiminnassaan kattavasti ja vastuullisesti, ja Asiakas kantaa kaiken vastuun toiminnastaan, johtamisjärjestelmänsä käytännön soveltamisesta, sekä sen tuloksena syntyneistä käytännöistä, palveluista ja tuotteista.
2. Määritelmiä
Hakija on Asiakas, joka on jättänyt hakemuksen ja on tämän tekemällä antanut Sertifioijalle toimeksiannon johtamisjärjestelmänsä arvioinnista.
Sertifikaatti on todiste siitä, että riippumaton kolmas osapuoli on arvioinut Hakijan hakemuksessa mainitun johtamisjärjestelmän ja on todennut sen vastaavan sitä koskevan standardin vaatimuksia.
Sertifiointi on kokonaisuus, joka koostuu Hakijan johtamisjärjestelmän arvioinnista ja sen tuloksen perusteella tehtävästä sertifiointipäätöksestä, jolla Sertifikaatti myönnetään.
Pääarvioijalla on pätevyys johtamisjärjestelmän arvioinnin organisointiin ja johtamiseen, arvioidusta järjestelmästä tehtyjen havaintojen raportointiin sekä lausuntojen antamiseen tästä järjestelmästä ja siihen tehdyistä muutoksista. Pääarvioija suosittelee Sertifikaatin myöntämistä onnistuneen arvioinnin jälkeen.
Arvioijaraati on Sertifioijan asettama toimielin, joka määrittää arvioijien pätevyyskriteerit ja myöntää arvioijien pätevyydet. Arvioijaraati varmistaa toiminnallaan Sertifioijan arviointitoiminnan objektiivisuuden ja sen että se on arviointitoimintaa säätelevän standardin ISO/IEC 17021-1 mukaista.
Akkreditoijasuorittaa akkreditointia. Akkreditointi on viranomaisen suorittamaa pätevyyden toteamista. Suomessa akkreditoitujen sertifiointiyritysten valvontaa suorittaa Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) FINAS-yksikkö.
"FINAS-akkreditointipalvelu (Finnish Accreditation Service) tarjoaa akkreditointia eli pätevyyden toteamispalvelua Suomessa. FINAS on nimetty Suomessa eurooppalaisen lainsäädännön mukaiseksi kansalliseksi akkreditointielimeksi, ja toiminnasta on säädetty lailla 920/2005. Suomessa, kuten muissakin EU-maissa, on vain yksi akkreditointielin. Eurooppalaisen akkreditointijärjestelmän mukaan akkreditoinnin tulee jäsenmaissa olla valtion toimesta järjestetty yleishyödyllinen palvelu, joka ei tuota voittoa ja johon ei kuulu kilpailua markkinoilla." (Lähde: www.finas.fi)
Rekisteri Sertifioija ylläpitää julkista, ajantasaista rekisteriä organisaatioista, jotka se on sertifioinut tässä esitetyn määrittelyn mukaisesti, ja joiden Sertifikaatit ovat voimassa. Rekisteriä koskeviin tiedusteluihin vastataan Sertifioijan yhteysosoitteessa info@sf-sertifiointi.fi
Menettelyohje on Sertifioijan laatima dokumentti, joka perustuu Standardin vaatimukseen ja joka dokumentoi tietyt menettelytavat, joita Sertifioija soveltaa toiminnassaan.
Poikkeama on vaatimuksen täyttymättä jääminen.
Vakava poikkeama (Standardin tarkoittama "merkittävä poikkeama"):
Poikkeama voidaan luokitella vakavaksi esimerkiksi seuraavissa tapauksissa:
- On huomattava epäily siitä, että tuotteet tai palvelut tai oma toiminta eivät täytä niille määriteltyjä vaatimuksia
- Samaan vaatimukseen kohdistuu useampi lievempi poikkeama
- Edellisessä arvioinnissa on havaittu lievä poikkeama, ja sitä ei ole seuraavaan arviointiin mennessä korjattu korjauskehotuksen mukaisesti
- On havaittu Poikkeama, joka johtuu siitä, että jotain referenssistandardin kohtaa ei ole käsitelty lainkaan
3. Sertifioinnin suorittaminen
3.1. Yleistä
3.1.1.Tilaaminen ja kustannukset
Hakija tilaa johtamisjärjestelmän arvioinnin ja Sertifioinnin jättämällä siitä määrämuotoisen hakemuksen Sertifioijalle. Hakemus jätetään Sertifioijan verkkopalvelun kautta osoitteessa www.sf-sertifiointi.fi tai sähköpostilla info@sf-sertifiointi.fi.
Sertifioija vahvistaa tilauksen Hakijalle sähköisesti erillisellä tilausvahvistuksella. Mikäli Hakija ei reklamoi tilausvahvistusta viiden työpäivän kuluessa sen lähettämisestä, sopimus sertifioinnista katsotaan syntyneeksi tilausvahvistuksen mukaisesti.
Tilausvahvistuksen tultua hyväksytyksi Asiakas sitoutuu maksamaan Arvioinnista ja Sertifioinnista syntyvät kustannukset Sertifioijan hinnaston tai tarjouksen mukaisesti.
Näissä Toimitusehdoissa on esitetty myös vapaaehtoisia osia, jotka eivät sisälly automaattisesti yllä mainittuun tilaukseen. Näitä palveluita Asiakas voi tilata erikseen tarpeen mukaan. Nämä palvelut hinnoitellaan ja laskutetaan Sertifioijan hinnaston tai tarjouksen mukaisesti.
3.1.2. Useiden toimipaikkojen arviointi
Jos Asiakkaalla on useita toimipaikkoja, ne tulevat arvioinnin piiriin seuraavasti:
- Päätoimipaikka: Arvioidaan aina
- Muut toimipaikat: Arviointiin valitaan muita toimipaikkoja tarkoituksenmukaisella tavalla, joka antaa riittävän kuvan arvioitavan toiminnan suoriutumisesta. Yksityiskohdat ja tarvittava otos sovitaan Pääarvioijan ja Asiakkaan välillä sertifioinnin aloituskokouksessa. Tässä otetaan huomioon mahdollinen satunnaisotanta tilanteessa, jossa asiakkaalla on useita toimipisteitä, jotka suorittavat samaa tai samankaltaista toimintoa
3.2. Valmistelevat tehtävät
Ennen Sertifioinnin aloittamista
- Hakijan tulee toimittaa Sertifioijalle tämän määrittelemät lähtötiedot. Tämä sisältää sertifioitavan johtamisjärjestelmän kuvauksen.
- Sertifioija nimittää sertifioinnista vastaavan Pääarvioijan. Hakijalla on oikeus hylätä ehdotettu arvioija asiallisin perustein. Tällöin Sertifioija nimittää sertifiointiin toisen arvioijan.
- Sertifioija voi suorittaa Hakijan johtamisjärjestelmälle myös vapaaehtoisen esiarvioinnin. Tämä on varsinaista arviointia suppeampi arviointi, jonka tarkoitus on tukea sertifiointiarviointia, eikä se miltään osin korvaa tätä. Esiarvioinnin sisältö määritetään Sertifioijan ja Hakijan kesken. Esiarvioinnissa havaittujen poikkeamien korjaaminen on Hakijan vastuulla, eikä niiden korjaamisesta tarvitse erikseen raportoida Sertifioijalle.
3.3. Sertifiointiarviointi, vaihe 1
Sertifioinnin vaihe 1 on Sertifioijan ja Hakijan välinen dokumenttien arviointikokous, jossa Sertifioija arvioi Hakijan toimittamat dokumentit ja antaa niistä kirjallisen lausunnon, sekä pyytää Hakijalta mahdollisesti tarvittavat lisäselvitykset.
Vaiheessa 1 mahdollisesti havaitut poikkeamat koskevat tarkasteltavaa dokumentaatiota. Hakija korjaa poikkeamat päivittämällä dokumentaatiota.
Vaiheen 1 yhteydessä todetaan Hakijan organisaation valmius sertifiointiin ja sovitaan sertifioinnin toisen vaiheen arviointisuunnitelma sekä -aikataulu.
3.4. Sertifiointiarviointi, vaihe 2
Sertifioinnin toinen vaihe toteutetaan asiakkaan toimipaikassa/toimipaikoissa Sertifioijan etukäteen lähettämän suunnitelman mukaisesti.
Suunnitelman määrittämä työmäärä ja arvioitavien toimipisteiden valinta perustuvat Sertifioijan menettelyohjeeseen, joka noudattaa sitä säätelevää standardia.
Tämän vaiheen tarkoitus on koota riittävä näyttö siitä, että Hakijan organisaation toiminta vastaa Hakijan omaa johtamisjärjestelmän kuvausta ja sitä koskevan standardin vaatimuksia.
Standardin mukaisesti tämä sisältää vähintään seuraavat asiat:
- tieto ja näyttö kaikkien soveltuvien hallintajärjestelmästandardien tai vastaavien asiakirjojen vaatimusten noudattamisesta sekä näitä asioita koskeva suorituskyky.
- toiminnan tason seuranta, mittaus, raportointi ja katselmointi tärkeimpien suoritustavoitteiden ja -päämäärien suhteen.
- johtamisjärjestelmän kyky täyttää lakien, viranomaisten ja sopimuksien vaatimukset sekä näitä asioita koskeva suorituskyky.Huom! Arvioinnin otospohjaisuuden takia Sertifikaatti ei takaa minkään yksittäisen lain, vaatimuksen tai sopimuksen vaatimusten täyttymistä.
- prosessien toiminnan ohjaus
- sisäinen arviointi ja johdon katselmus
Jos arvioinnin aikana havaitaan, että arvioitava johtamisjärjestelmä on keskeneräinen, Sertifioija voi päätöksellään keskeyttää arvioinnin tai muuttaa sen statuksen esiarvioinniksi.
3.5. Sertifiointiarvioinnin johtopäätökset ja raportointi
Arviointiryhmä analysoi kaikki vaiheissa 1 ja 2 kerätyt tiedot ja näytön, jotta se voi katselmoida havainnot ja sopia arvioinnin johtopäätöksistä.
Arvioinnin tulokset esitellään Asiakkaalle arvioinnin loppukokouksessa.
Arviointiraportti toimitetaan Asiakkaalle loppukokouksen jälkeen viivytyksettä.
Arviointiraportin omistusoikeudet säilyvät Sertifioijalla.
Jos Arvioinnissa on havaittu poikkeamia, Asiakas analysoi havaittujen poikkeamien syyt ja esittää tapauskohtaiset korjaukset ja korjaavat toimenpiteet sekä toimittaa mainittujen poikkeamien korjausraportit Sertifioijan Arvioijalle. Arvioinnin pääarvioija vastaa korjausraporttien hyväksymisestä. Hyväksytyn Arvioinnin jälkeen Pääarvioija esittää Sertifioijalle Sertifikaatin myöntämistä.
Sertifioijan laatupäällikkö vastaa Vakavien poikkeamien käsittelystä ja siitä seuraavista toimenpiteistä Sertifioijan Menettelyohjeiden määrittelemällä tavalla.
Jos merkittävien poikkeamien korjauksien ja korjaavien toimenpiteiden toteuttamista ei kyetä todentamaan kuuden kuukauden sisällä vaiheen 2. viimeisestä päivästä, on arvioinnin vaihe 2. suoritettava uudestaan ennen sertifioinnin suosittamista.
3.6. Lisäarviointi
Lisäarviointi koostuu vakavien poikkeamien korjaavien toimenpiteiden arvioinnista. Se voidaan suorittaa myös, jos Sertifioija katsoo sen tarpeelliseksi muista syistä.
3.7. Seuranta-arvioinnit
Sertifikaatin myöntämisen yhteydessä laaditaan kolme vuotta kattava seurantasuunnitelma. Seuranta-arvioinnit suoritetaan tämän suunnitelman mukaisesti, vähintään kerran vuodessa. Kolmannen vuoden arviointi on uudelleensertifiointiarviointi.
Ensimmäisen seuranta-arvioinnin tulee tapahtua viimeistään 12 kuukauden kuluessa sertifiointipäätöksestä.
Seuranta-arviointi raportoidaan sertifiointiarvioinnin tapaan. Siinä arvioidaan johtamisjärjestelmän oleellisimmat kohdat ja muutokset.
Ylimääräinen seuranta-arviointi voidaan suorittaa, jos Sertifioija katsoo sen tarpeelliseksi, tai jos Asiakas pyytää sitä.
4. Sertifikaatin myöntäminen ja voimassaolon uusiminen
Sertifioija myöntää Hakijan johtamisjärjestelmälle sertifikaatin, kun se on sertifiointiarvioinneissa todennut johtamisjärjestelmän täyttävän sitä koskevan standardin vaatimukset.
Sertifikaatin voimassaolo uudistetaan uudelleensertifiointiarvioinnissa.
Sertifikaatti on voimassa enintään 36 kuukautta sen myöntämispäätöksestä edellyttäen, että Asiakkaan organisaatio täyttää sille asetetut vaatimukset.
Asiakkaalla on oikeus päättää sertifikaatin voimassaolo kolmen kuukauden irtisanomisajalla. Sertifioijan määräämä Sertifikaatin peruuttaminen käsitellään kappaleessa 7.
5. Sertifikaatin elinkaari
Myönnetyn Sertifikaatin tekstissä kirjattujen määrittelyiden ja laajuuden muokkaaminen tapahtuu Sertifioijan sertifiointiohjeiden mukaisesti, asiakkaan kanssa sovittavalla tavalla ja laajuudessa.
Tyypillisesti tämän tarkoittamia muutoksia ovat:
- Uusien tuotantoprosessien käyttöönotto
- Tuotevalikoiman muutokset
- Muutokset Asiakkaan toimipaikoissa
6. Asiakkaan vastuut ja velvollisuudet
Sertifioidun organisaation tulee
- Ylläpitää ja kehittää johtamisjärjestelmäänsä standardin mukaisesti
- Varmistaa että sertifioitujen toimintojen prosessit, toiminta ja niihin liittyvät palvelut suoritetaan johtamisjärjestelmän dokumentaation mukaisesti
- Ilmoittaa Sertifioijalle kirjallisesti sertifioidun järjestelmän muutoksista, jotka saattavat vaikuttaa Sertifioinnin voimassaoloon. Tällaisissa tilanteissa Sertifioija päättää tarvittavista toimenpiteistä. Tällaisia asioita ovat ainakin:
- Merkittävät muutokset yrityksen rakenteessa tai omistussuhteissa
- Asiakkaan yhteyshenkilön tai muun merkittävän avainhenkilön vaihtuminen
- Merkittävät muutokset Sertifikaatin piiriin kuuluvassa tuote- tai palveluvalikoimassa
- Suunnitellut merkittävät muutokset johtamisjärjestelmään, sitä ajatellen, että Sertifioija voi arvioida muutosten vaikutukset ja mahdollisen tarpeen ennen muutoksia tehtävään arviointiin
- Tuotannon lopettaminen tai siirtämineen toiseen toimipaikkaan
- Asiakkaan toiminnassa tapahtunut vakava tapaturma tai kuolemaan johtanut onnettomuus
- Vapauttaa Sertifioija kolmansien osapuolten kärsimien, Asiakkaan toimintaan liittyvien tuotteiden, palvelujen ja muun toiminnan aiheuttaminen vahinkojen korvausvastuusta sen kaikissa muodoissa
- Käyttää sertifiointimerkkiä kappaleen 12 kuvaamalla tavalla.
- Sallia Sertifioijan edustajille pääsy toimitiloihinsa normaaleina toimiston työaikoina suorittamaan johtamisjärjestelmän arviointia sen arviointiprosessin puitteissa
- Sallia mahdollisten havainnoijien, esim. akkreditointiarvioijien tai arvioijaharjoittelijoiden läsnäolo toimitiloissaan arviointien yhteydessä
- Maksaa Sertifioijalle arviointiin ja sertifiointiin liittyvät laskut sovitun mukaisesti
- Lopettaa Sertifikaattiin viittaaminen ja sertifiointimerkin käyttö, jos Sertifikaatti on peruutettu tai sen voimassaoloaika on päättynyt.
7. Sertifioijan vastuut ja velvollisuudet
Sertifioijan tulee:
- suorittaa tämän ohjeistuksen mukaan sille kuuluvat tehtävät
- pitää salassa kaikki Asiakkaaseen liittyvä luottamuksellinen tieto. Salassapidon varmistamiseksi Sertifioija vastaa siitä, että kaikki sertifiointiin liittyvät, Sertifioijan lukuun toimivat henkilöt ovat allekirjoittaneet luottamuksellisuussopimuksen. Tässä yhteydessä todetaan, että Sertifikaatin myöntämisen jälkeen Asiakkaan yhteystiedot ja Sertifikaattiin kirjatut muut tiedot ovat julkisia. Asiakkaalla on oikeus perustellusta syytä olla paljastamatta esim. tuotantomenetelmäänsä liittyviä tai muita toimintaansa liittyviä liikesalaisuuksia Sertifioijalle, jos johtamisjärjestelmän toimivuus voidaan todentaa ilman näitä.
- käsitellä kaikki sertifioituun johtamisjärjestelmään liittyvät valitukset
- peruuttaa Sertifikaatti tai rajata sen kattavuutta, jos Asiakas ei suorita sen vastuulle kappaleessa 6 määriteltyjä tehtäviä.
- Siinä tapauksessa, että Asiakas on tehnyt johtamisjärjestelmän arvioinnista valituksen, jonka Sertifioijan valituslautakunta on hyväksynyt, Sertifioijan tulee valita uusi arvioija/arvioijat ja suorittaa Arviointi loppuun omalla kustannuksellaan.
Sertifioija ei ole vastuussa tilanteesta, jossa kolmas osapuoli, esimerkiksi Asiakkaan asiakas ei hyväksy Sertifikaattia kokonaan tai osittain.
Sertifioija ei ole vastuussa Asiakkaan organisaation tekemistä virheistä eikä sen tuotantomenetelmien, palveluiden tai tuotteiden virheettömyydestä.
Sertifioija ei ole missään olosuhteissa vastuussa mistään kolmansille osapuolille mahdollisesti syntyneistä vahingoista.
8. Sertifikaatin vanheneminen ja peruuttaminen
Sertifikaatti myönnetään määritellylle ajanjaksolle. Sertifikaatti lakkaa olemasta voimassa sen voimassaoloajan päätyttyä, ellei Sertifioija päätä jatkaa sen voimassaoloa. Riippumatta Sertifikaatin voimassaoloajasta, Sertifioija voi jäädyttää tai peruuttaa Sertifikaatin voimassaolon mm. seuraavin perustein:
- Seuranta-arvioinnissa on havaittu yksi tai useampi vakava poikkeama
- Asiakas viestii, että Sertifikaatti liittyy operaation sellaisiin osiin, joita se ei todellisuudessa kata, tai jos Asiakas jatkaa sertifiointimerkin virheellistä käyttöä vielä saatuaan siitä Sertifioijan kirjallisen huomautuksen.
- Asiakas toimittaa harhaanjohtavaa tai puutteellista tietoa arvioinnin yhteydessä
- Asiakas ei tiedota Sertifioijaa kappaleessa 5 mainituista muutoksista toiminnassaan
- Asiakas ei suorita korjaavia toimenpiteitä sovitussa aikataulussa
- Asiakas ei maksa laskujaan Sertifioijalle
- Asiakas menee selvitystilaan tai konkurssiin
- Asiakas ei suorita kappaleen 6 sille määrittelemiä tehtäviä
Sertifikaatin peruutus voi olla määräaikainen (jäädytys), jos organisaatio pystyy suorittamaan sovitut korjaavat toimenpiteet sovitussa, kohtuullisessa määräajassa.
Päätös Sertifikaatin peruuttamisesta toimitetaan Asiakkaalle perusteluineen kirjallisena.
Jos asiakkaan Sertifikaatti on vanhentunut tai peruutettu, Asiakkaan tiedot poistetaan sertifioitujen organisaatioiden Rekisteristä. Jos Sertifikaatti on jäädytettynä, tästä kirjataan merkintä Rekisteriin.
Kaikenlainen viittaaminen Sertifikaattiin sekä kaikenlainen Sertifiointimerkin käyttö on kiellettyä Sertifikaatin tultua peruutetuksi tai sen ollessa jäädytettynä.
9. Aiempien sertifikaattien ja arviointien hyödyntäminen
Sertifikaatti on Asiakkaan omaisuutta. Asiakas voi omalla päätöksellään siirtää Sertifikaattinsa ylläpidon toiselle akkreditoidulle sertifiointiyritykselle.
Siirron tapahtuessa Sertifioija voi uutta Sertifikaattia myöntäessään hyväksyä sellaisenaan tai osana arviointia muiden sertifiointielimien aiemmin tuottamat raportit.
10. Valitusmenettely ja valitusten käsittely
SF Sertifioinnin valituslautakunta vastaa valitusten käsittelystä.
11. Muutokset arviointi- ja sertifiointimenettelyssä
Sertifioija varaa oikeuden päivittää tätä ohjeistusta. Muutokset voivat olla tarpeen seuraavista syistä:
- muutokset Akkreditoijan vaatimuksissa
- muutokset keskinäisissä sopimuksissa
- muutokset järjestelmästandardeissa
Muutokset eivät vaikuta Asiakkaan oikeuteen käyttää sertifiointimerkkiä tai viitata sertifiointiin viestinnässään sen siirtymäajan kuluessa, jonka Sertifioija on ilmoittanut muutoksista tiedottaessaan. Siirtymäaika on normaalisti vähintään kuusi kuukautta.
Päivitetyt ohjeet lähetetään viivytyksettä Sertifikaattien haltijoille ja Hakijoille. Muita tahoja informoidaan muutoksista Sertifioijan www-sivuston kautta.
Muutosten toteuttaminen todennetaan seuranta-arvioinneissa.
12. Sertifiointimerkin käyttö
Myönnetyn Sertifikaatin voimassaoloaikana Asiakkaalla on oikeus viitata sertifiointiin sekä käyttää sertifiointimerkkiä viestinnässään.
Sertifiointimerkkien (Kuva 1) grafiikkatiedostot ovat saatavana Sertifioijalta.
Sertifiointimerkkiä on käytettävä seuraavalla tavalla:
- Asiakkaan nimi on mainittava sertifiointimerkin yhteydessä
- Sertifiointimerkkiä saa käyttää tuoteluetteloissa, esitteissä ja muussa markkinointimateriaalissa.
- Missään tilanteessa sertifiointimerkkiä ei saa käyttää tavalla, joka antaisi ymmärtää, että itse tuotteet olisivat Sertifioijan sertifioimia.
- Sertifiointimerkkiä ei saa liittää testaus- kalibrointi- tai tarkastusraportteihin, joita julkaisevat Asiakkaan organisaatioon mahdollisesti kuuluvat laboratoriot